Nieuws dat geen nieuws is
Van donderdagmiddag half twee tot donderdagnacht twee uur debatteerde de Tweede Kamer over de nieuwe Pensioenwet. Alweer. Maar deze keer voor het laatst. Althans, voor er over de wet wordt afgestemd. Want ik voorspel dat ook als de wet er eenmaal is, er nog wel vaker over gesproken zal worden.
Anderhalf jaar geleden akte ik ook een voorspelling: dat Groen Links en PvdA voor de wet zouden gaan stemmen. Die voorspelling had iedereen trouwens kunnen doen. Een paar jaar geleden ondergedompeld (na het mislukte experiment met de VVD) hebben PvdA en de FNV zich weer als strategische partners in elkaars armen gesloten. En volgend de FNV een van de geestelijke vaders van het in 2019 gesloten pensioenakkoord is en dus van de onderliggende onderliggende nieuwe wet en daar geen kritiek op duldde (de geroyeerde voormalige voorzitter van FNV Senioren kan meepraten), had de PvdA geen ruimte voor een Discussies over de kern van die wet. Daarom geloven ze zich niet echt op elementen als koopkracht, zeggenschap en een eerlijke verdeling van de pensioenpot, maar bijvoorbeeld op de pensioenopbouw van flexwerkers.
En Groene Links? Dat sloot op haar beurt een strategische alliantie met de PvdA. En ‘kon’ dus ook niet anders. het hoewel argument ‘het voordeel van de twijfel’ bij een wet met een impact als deze (miljoenen mensen, miljarden euro’s) wel het beroerdste is wat je kunt bedenken.
Krankzinnig dat het feit dat beide partijen gisteren hebben gezegd dat ze gaan stemmen, nu als groot nieuws wordt gebracht. Maar ja: zo werken politiek en media. Die maken van een toneelstuk een drama.
Was er geen goed nieuws? Toch wel: de Koepel Gepensioneerden en haar partners in de Seniorencoalitie verliezenen twee lobby-succesjes: de flexibelere indexatieregels worden niet per 1 januari de nek omgedraaid, maar lopen door (beloning voor de voorstem van PvdA en Groene links; ook eerder teleurstellend) en het CDA diende een wijziging om ervoor te zorgen dat gepensioneerden tegelijkertijd dezelfde indexatie krijgen (en niet bijvoorbeeld het pensioen van een 79-jarige wel en dat van een 81-jarige niet wordt verhoogd). De minister ontraadde dat amendement trouwens: ‘mag niet van het pensioenakkoord’.
John Kerstens, voorzitter Koepel Gepensioneerden