Veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen aan de Koepel Gepensioneerden
Hoe kunnen wij de Koepel volgen?
De belangrijkste informatiebron voor nieuws en achtergronden is de website Koepelgepensioneerden.nl. Ook publiceert de Koepel geregeld een Nieuwsbrief met nieuws en actualiteiten. U kunt zich voor de Nieuwsbrief aanmelden via de link: Aanmelden Nieuwsbrief aan de onderkant van de homepage van onze website. Verder zijn wij actief op X @koepel_gep (voorheen Twitter) en Facebook (facebook.com/KGsenioren), vooral om snel te reageren op nieuws en actualiteiten.
Hoe richt ik een vereniging van gepensioneerden op?
De Koepel kan gepensioneerden die een pensioenvereniging of seniorenvereniging willen oprichten op weg helpen. Ook is er een stappenplan. Informatie hierover heeft ons bureau: secretariaat@koepelgepensioneerden.nl.
Om wie gaat het bij de Koepel?
Bijna drie miljoen mensen ontvangen naast hun AOW een pensioenuitkering. Gemiddeld ontvangen deze pensioengerechtigden ruim € 700 euro bruto aanvullend pensioen per maand. Er zijn overigens ruim 300.000 gepensioneerden die hun pensioen via een verzekeraar uitgekeerd krijgen.
De directe achterban van de Koepel bestaat uit tientallen grote en kleine verenigingen van gepensioneerden en seniorenverenigingen, die samen150 000 leden hebben.
Waar vinden wij meer informatie over pensioenzaken?
Op deze website is via “Lidverenigingen” → “Betrokken organisaties” een aantal interessante internetadressen te vinden. De Koepel geeft geen advies over individuele pensioenkwesties maar wel over bepaalde specifieke juridische vraagstukken van verenigingen (bijvoorbeeld het hoorrecht). De meeste pensioenuitvoerders hebben tegenwoordig ook goede informatiekanalen. Er is ook een landelijke Ombudsman Pensioenen, die wel individuele zaken kan beoordelen.
Wat is het verschil tussen de Koepel Gepensioneerden en anderen?
Wij hebben gedurende een lange periode veel kennis en ervaring opgedaan en delen deze ook graag met anderen, dit om meer invloed op het overheidsbeleid te hebben. De relaties en samenwerking met andere belangenorganisaties, zoals ANBO-PCOB, NOOM en SOMNL binnen de Seniorencoalitie zijn intensief, vooral in het optreden naar buiten.
Internationaal
Tenslotte zijn wij actief op EU-niveau, onder meer door ons lidmaatschap van
AGE Platform Europe waar wij een vertegenwoordiger hebben in de Social Protection Expert Group.