Veel gestelde vragen
Hieronder vindt u een overzicht van veel gestelde vragen aan de Koepel Gepensioneerden.
Staat uw vraag er niet bij, neemt u dan gerust contact met ons op via het communicatie@koepelgepensioneerden.nl of telefoonnummer 030-2846080.
Vragen aan de Koepel Gepensioneerden
Heeft een vereniging van gepensioneerden recht op een positie in het pensioenfonds of bij de verzekeraar?
Hiervoor zijn al verschillende regels opgenomen in de Pensioenwet. Daarnaast overleggen ouderenorganisaties al jaren met de pensioensector om tot een betere positie van gepensioneerden in de pensioenbesturen te komen. De Koepel is sterk voorstander van een wettelijk recht op bestuursdeelname in pensioenfondsen en verbetering van rechten van gepensioneerden die met een verzekeraar te maken hebben. Pensioengerechtigden hebben immers net zo goed als werkgevers en werknemers belang bij een goed pensioenbeheer. De Koepel Gepensioneerden adviseert verenigingen altijd te proberen met het pensioenfonds of de verzekeraar, ofwel de oud-werkgever in gesprek te gaan over medezeggenschap en goed bestuur. Ook als er van uitvoerder wordt veranderd, gelden regels qua informatie en medezeggenschap. Bijvoorbeeld wanneer een ondernemingspensioenfonds wordt opgeheven en er wordt overgegaan naar een bedrijfstakpensioenfonds of verzekeraar. Des te belangrijker is het om over een sterke vereniging te beschikken.
Hoe kunnen wij de Koepel Gepensioneerden volgen?
De belangrijkste informatiebron voor nieuws en achtergronden is de website van Koepel. Regelmatig verschijnt een nieuwsbrief, die per mail wordt verspreid. U kunt zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de link Nieuwsbrief in de rechterbovenhoek op onze site. Verder zijn wij actief op Twitter (@koepel_gep) en Facebook (facebook.com/KGsenioren), vooral om te reageren op nieuws en actualiteiten.
Hoe richt ik een vereniging van gepensioneerden op?
De Koepel Gepensioneerden kan gepensioneerden die een vereniging willen oprichten op weg helpen. Ook is er een stappenplan, informatie hierover kunt u aanvragen bij ons bureau: secretariaat@koepelgepensioneerden.nl.
Om wie gaat het bij de Koepel Gepensioneerden?
Bijna 3 miljoen mensen ontvangen een pensioenuitkering naast hun AOW. Gemiddeld ontvangen deze pensioengerechtigden ruim € 700 euro bruto aanvullend pensioen per maand. Er zijn overigens bijna 300.000 gepensioneerden die hun pensioen via een verzekeraar uitgekeerd krijgen. De directe achterban van Koepel zelf bestaat uit tientallen grotere en kleinere verenigingen van gepensioneerden, die samen tientallen duizenden leden hebben.
Waar vinden wij meer informatie over pensioenzaken?
Op deze website is via “Lid-organisaties” → “Betrokken organisaties” een aantal interessante internetadressen te vinden. Koepel Gepensioneerden geeft geen advies over individuele pensioenkwesties of specifiek juridische vraagstukken van verenigingen. De meeste pensioenuitvoerders hebben tegenwoordig ook goede informatiekanalen. Er is ook een Ombudsman Pensioenen, die individuele zaken kan beoordelen.
Wat is het verschil tussen de Koepel Gepensioneerden en anderen?
Wij hebben gedurende meer dan 30 jaar veel kennis en ervaring verzameld maar delen deze ook met anderen, met het oog op vergroting van de invloed op het overheidsbeleid. De relaties en samenwerking met andere belangenorganisaties, zoals ANBO, KBO-Brabant, KBO-PCOB en NOOM, zijn dus intensief en onmisbaar. Ook onze gesprekspartners waarderen het zeer als vertegenwoordigers van doelgroepen gezamenlijk optreden. Onderlinge verdeeldheid is nimmer in het belang van de ouderen.
Het NOOM is een netwerkorganisatie van oudere migranten met verschillende culturele achtergronden. De KBO-Brabant en KBO-PCOB zijn ouderenbonden, vergelijkbaar met de ANBO. Zij zijn niet alleen landelijk actief, maar zeker ook lokaal en regionaal. De Koepel is de koepelorganisatie van verenigingen van gepensioneerden ten behoeve van de landelijke belangenbehartiging.
De Koepel Gepensioneerden onderscheidt zich ook door een grotere diversiteit in lid-organisaties en hun achterban: zowel kleine verenigingen als grote, en niet alleen verbonden aan ondernemingspensioenfondsen, maar ook bedrijfstak- en beroepspensioenfondsen en verzekeraars. Verder zijn wij actief op EU-niveau, onder meer door deelname aan de Social Protection Expert Group in AGE EUROPE, als vertegenwoordiger van AGE-Nederland, waar een aantal landelijke organisaties lid van is.
Wie worden door de vereniging tot de kring van gepensioneerden gerekend?
De meeste gepensioneerdenverenigingen zijn opgericht voor oud-medewerkers — of hun nabestaanden — die al met pensioen zijn. Sommige laten echter ook leden toe met een arbeidsongeschiktheidspensioen of leden die wel pensioenrechten hebben opgebouwd, maar die nog elders werken (‘slapers’). De Koepel Gepensioneerden richt zich echter alleen op belangen van pensioengerechtigden: mensen met ouderdomspensioen, nabestaandenpensioen of arbeidsongeschiktheidspensioen, gelijk aan de definitie van de pensioenwet.