Koepel Gepensioneerden in gesprek met Tweede Kamer
Hoewel de nieuwe Pensioenwet aangenomen is, blijft de Koepel Gepensioneerden lobbyen voor verbetering. Speerpunten daarbij zijn het onvoldoende waargemaakt worden van de ‘koopkrachtbelofte’ uit de wet en de onvoldoende zeggenschap van gepensioneerden bij de overgang naar een nieuwe pensioenregeling en daarna. Kracht van de Koepel daarbij is dat zij haar punten rechtstreeks baseert op wat er in de praktijk gebeurt. De lidverenigingen van de Koepel Gepensioneerden zijn immers elke dag betrokken bij wat er in Pensioenland gebeurt, bijvoorbeeld in het kader van het met de nieuwe wet geïntroduceerde hoorrecht.
Nadat de Tweede Kamer vorige week op verzoek van de Koepel nog twee moties aannam waarin werd aangedrongen op een onderzoek naar hoe dat hoorrecht in de praktijk functioneert, vindt deze week (donderdagmiddag) een rondetafelgesprek plaats. Daarin gaan de pensioenwoordvoerders van de verschillende politieke partijen in gesprek met vertegenwoordigers uit de pensioensector. Onderwerpen zijn de communicatie over de nieuwe pensioenregeling (die immers eenvoudiger en transparanter zou worden), koopkracht en het hoorrecht. Voor het laatste onderwerp is Koepel-voorzitter John Kerstens uitgenodigd. Het zogenaamde ‘position-paper’ van de Koepel Gepensioneerden met daarin opgenomen de voornaamste bevindingen van de lidverenigingen van de Koepel en een aantal aanbevelingen treft u hier aan.
Voornaamste conclusie is dat werkgevers en (met name) vakbonden te vaak verenigingen van gepensioneerden onvoldoende serieus nemen. En daarmee de belangen van gepensioneerden onvoldoende serieus nemen. En dat terwijl het hoorrecht juist in de wet is opgenomen om, in de woorden van de wetgever, die belangen ‘te borgen’. Omdat, naar de mening van diezelfde werkgever, dat anders blijkbaar onvoldoende gebeurt.