Beschikbaarheid cash geld moet worden behouden
In een tijdperk waarin digitale betalingssystemen en contactloze transacties steeds populairder worden, rijst de vraag: blijft contant geld relevant? Ondanks de opkomst van nieuwe technologieën en digitale betalingsmethoden blijft de beschikbaarheid van contant geld een cruciale pijler van onze samenleving. Hier zijn enkele redenen waarom contant geld belangrijk blijft en waarom we moeten streven naar het behoud van deze vorm van betaling.
- Financiële Inclusie
Niet iedereen heeft toegang tot bankrekeningen of digitale betalingsmogelijkheden. Contant geld biedt een toegankelijke optie voor mensen zonder bankrekening of voor degenen die liever niet digitaal bankieren. Het stelt mensen in staat om financiële transacties uit te voeren zonder afhankelijk te zijn van complexe technologieën of bankdiensten.
- Veiligheid en Privacy
Contant geld biedt een niveau van anonimiteit en privacy dat niet altijd aanwezig is bij digitale transacties. In een tijdperk waarin zorgen over privacy en gegevensbeveiliging toenemen, vertrouwen veel mensen nog steeds op contant geld om hun financiële privacy te behouden en om te voorkomen dat hun transacties worden bijgehouden of gemonitord.
- Veerkracht bij Technologische Uitval
Digitale betalingssystemen zijn afhankelijk van elektronische infrastructuur en netwerken. In het geval van technologische storingen, stroomuitval of cyberaanvallen, kan de beschikbaarheid van contant geld van vitaal belang zijn om economische activiteiten gaande te houden. Het hebben van een alternatieve betalingsmethode is essentieel om veerkracht te bieden in onvoorziene omstandigheden.
- Bescherming tegen Financiële Uitsluiting
Sommige mensen, zoals ouderen, gehandicapten of mensen in afgelegen gebieden, kunnen moeite hebben om digitale betalingssystemen te gebruiken vanwege fysieke beperkingen of beperkte toegang tot technologie. Contant geld blijft voor deze groepen een vertrouwd en toegankelijk middel om financiële transacties uit te voeren, waardoor ze niet worden uitgesloten van het economische systeem.
- Culturele en Historische Waarde
Contant geld heeft een diepgewortelde culturele en historische waarde. Het is een symbool van economische vrijheid en onafhankelijkheid en heeft een lange geschiedenis als een vertrouwd ruilmiddel in menselijke interacties. Het behoud van contant geld als een optie voor betaling eerbiedigt deze historische en culturele betekenis.
Het ministerie van Financiën bereidt een nieuwe wet voor over ‘chartaal betalingsverkeer’. ‘Chartaal betalingsverkeer’ is een mooie term voor wettige betaalmiddelen die je in de hand kunt houden. Tastbaar geld dus, zoals munten en bankbiljetten. Het wetsvoorstel werd in januari ‘in consultatie’ gebracht. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen dan suggesties doen voor verbetering van de nieuwe wet. Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer maakte van die mogelijkheid gebruik.
Contant geld is en blijft heel belangrijk, vindt men in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Een groot deel van de samenleving geeft duidelijk aan contant geld te willen blijven gebruiken. In Nederland zijn ongeveer 2,6 miljoen volwassenen die om uiteenlopende redenen niet of nauwelijks digitaal vaardig zijn. Deze Nederlanders zijn in meer of mindere mate afhankelijk van contant geld. Consumenten blijven ook graag cash geld gebruiken omdat zij behoefte hebben aan privacy, omdat ze het gemakkelijker vinden of om budgettaire redenen: je kunt er je huishoudbudget beter mee bewaken.
De consultatie van het MOB is te lezen door op de link onder dit artikel te klikken. In het MOB zijn naast de Koepel Gepensioneerden ook ANBO-PCOB, de Consumentenbond, NOOM, SOM.nl, ANBO-PCOB, Ieder(in), de Oogvereniging en de Stichting ABC (voor laaggeletterden) vertegenwoordigd.
Klik hier voor de internetconsulatie wetsvoorstel chartaal betalingsverkeer van het MOB ► Reactie op consultatie Wet chartaal betalingsverkeer