Nieuwe Pensioenwet: te weinig met kritiekpunten senioren gedaan
Nu de Tweede Kamer akkoord is gegaan met de Wet Toekomst Pensioenen (WTP), stelt de Seniorencoalitie vast dat er onvoldoende met de kritiekpunten van seniorenorganisaties is gedaan. Er is nog steeds te veel onduidelijkheid. Dat komt het draagvlak en vertrouwen onder de nieuwe wet niet ten goede.
Zo is de positie van gepensioneerden bij het invaren naar een nieuw pensioenstelsel onvoldoende geregeld, zeker nu het individueel bezwaarrecht wordt opgeschort. De Seniorencoalitie doet dan ook een klemmend beroep op de Eerste Kamer om dat beter te regelen en wel naar de ouderen te luisteren. Indien dat niet gebeurt, dreigt de strijd om de pensioenpotten echt los te barsten en kondigt zich de golf van rechtszaken aan waarvoor de Raad voor de Rechtspraak inmiddels twee keer heeft gewaarschuwd. Ook het inlossen van de belofte van een koopkrachtig pensioen blijft, ondanks alle berekeningen, te vaag.
In een brief aan de Tweede Kamer, in reactie op de stemming gisteravond, schrijft de Seniorencoalitie (ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM), dat er afscheid genomen wordt van de beklemmende huidige Pensioenwet. Beklemmend, omdat deze gepensioneerden op grote indexatie-achterstanden heeft gezet. De WTP bevat in elk geval een aantal uitgangspunten dat voor de Seniorencoalitie vanaf dag één belangrijk is geweest en waarvoor zij zich hard heeft gemaakt. Zoals het behoud van solidariteit op het gebied van beleggingsrisico, het nabestaandenpensioen en het zogeheten ‘lang leven risico’. Daarnaast komt er een, door de Seniorencoalitie eerder bepleite,
‘Commissie Evenwicht’ die pensioenfondsen handvatten voor een eerlijke verdeling van de pensioenvermogens moet gaan geven. Positief is de Seniorencoalitie over het verlengen van de soepelere indexatieregels die er mede door haar inzet zijn gekomen.
Indexatie
Maar er is ook een andere kant aan de WTP. Zo worden er veel destijds bij het Pensioenakkoord gedane beloftes niet waargemaakt, zoals dat het nieuwe stelsel uitlegbaar en transparant zou zijn. Volstrekt onduidelijk blijft bovendien hoe straks wordt omgegaan met ontstane indexatie-achterstanden. Die kunnen alleen nog worden goedgemaakt in de periode tot de overstap naar het nieuwe stelsel en bij het invaren naar dat stelsel zelf.