Wetsvoorstel Toekomst Pensioenen in huidige vorm onacceptabel
Vandaag was het dan zover: het wetsvoorstel Toekomst Pensioenen is aan de Tweede Kamer aangeboden. Daarin is het in 2019 tussen kabinet, vakbonden en werkgevers overeengekomen pensioenakkoord vertaald in wetgeving.
In een gezamenlijk persconferentie hebben bedoelde partijen het wetsvoorstel vandaag toegelicht. Daartoe was een heel mediaspektakel opgetuigd, dat vooral moest uitstralen dat sprake is van een breed maatschappelijk draagvlak onder de plannen voor een nieuw pensioenstelsel. Eén probleem: dat brede draagvlak is er niet, in ieder geval niet onder senioren en hun organisaties.
Dat hebben de Koepel Gepensioneerden en haar collega-organisaties in een eerste reactie duidelijk gemaakt: het wetsvoorstel zoals dat nu wordt ingediend is voor gepensioneerden onacceptabel. Lees hier het gezamenlijk persbericht van de seniorenorganisaties,
In de woorden van John Kerstens, voorzitter van de Koepel Gepensioneerden: ‘Het met de nieuwe wet beloofde koopkrachtige pensioen blijkt een illusie, hoe de overstap naar het nieuwe stelsel plaatsvindt is een black box en de zeggenschap van gepensioneerden lijkt een lege huls. Het kabinet had een unieke kans om het cruciale vertrouwen in pensioen én politiek te herstellen, maar doet nu het tegenovergestelde.’
Wat seniorenorganisaties vooral stoort, is dat de noodzakelijke indexatie van de pensioenen niet alleen in de periode tot het nieuwe stelsel, maar ook daarna ver weg lijkt. Daarmee loopt de koopkrachtachterstand van gepensioneerden (die al fors was) alleen nog maar verder op. De gemiddelde gepensioneerde is inmiddels de 75 gepasseerd, heeft al dik tien jaar z’n pensioen niet verhoogd zien worden en wordt nu nog langer met een kluitje het riet in gestuurd. Op die manier ontstaat een ‘verloren generatie’. Dat is absoluut onaanvaardbaar.
Nu het wetsvoorstel er zo uitziet, ziet de Koepel Gepensioneerden zich genoodzaakt een extra Algemene Vergadering uit te schrijven. Die vindt op 13 april plaats. Daar wordt onder meer de verdere strategie bepaald. Daartoe is al in een eerder stadium met andere seniorenorganisaties een zogenaamde ‘escalatieladder’ opgesteld. Die voorziet onder meer in een intensivering van de lobby richting Tweede en Eerste Kamer, het uitzenden van radiospotjes als ook het organiseren van acties en het verder voorbereiden van een mogelijke juridische procedure.