Pandemie dreiging
De wereldwijde uitbraak van het corona virus heeft tot grote sociale- en gezondheidsproblemen geleid. Ieder land heeft op haar eigen manier maatregelen genomen om het virus in te dammen. Met de nadruk op indammen. Weg is het virus immers niet.
In hoeverre zijn landen voorbereid op de dreiging van infectieziekten met pandemische dreiging? Wat doen landen eraan om goed voorbereid te zijn? Koepel Gepensioneerden concludeert dat Nederland onvoldoende voorbereid is, niet op nationaal niveau, maar ook niet op internationaal niveau.
Sinds de Ebola uitbraak in West- Afrika in 2014 heeft de Nederlandse regering in drie adviezen de raad gekregen de kennis en kunde over pandemieën te bundelen en internationale samenwerking te zoeken. Zowel in 2017 als in 2018 was de reactie dat de Regering geen meerwaarde ziet in een overkoepelende gezondheidsstrategie.
Koepel Gepensioneerden stelt zich op het standpunt dat er veel meer aandacht moet komen voor de voorbereiding op een toekomstige internationale pandemie en daarbij zowel nationaal als internationaal stappen moet zetten. Samengevat in onderstaande aanbevelingen:
· Voortdurende aandacht voor planvorming en logistieke voorbereiding voor de bestrijding van infectieziekten met pandemische dreiging.
· Een integrale aanpak van gezondheidszorg en gezondheidsbescherming bij pandemieën, waarbij samenwerking van ministeries noodzaak is.
· Een actieve rol van Nederland bij het signaleren en bestrijden van infectieziekten zoals vastgelegd in de internationale afspraken.
Koepel Gepensioneerden heeft haar aanbevelingen onder de aandacht gebracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Buitenlandse Zaken en stuurde een kopie naar de fractievoorzitters van de Tweede Kamer, de Zorgkoepels en de ANBO. Onze brief leest u hier.
Commissie Zorg, Welzijn en Wonen