Koepel Gepensioneerden blij met kritische blik op ouderenzorg
Dat de zorg in Nederland anders georganiseerd moet worden, staat als een paal boven water. De komende decennia heeft Nederland te maken met een zogenaamde ‘dubbele vergrijzing’ waarbij niet alleen sprake is van meer senioren, maar senioren gemiddeld ook steeds ouder worden. En het is nu eenmaal een bekend gegeven dat met de leeftijd ook de gebreken komen. Tegelijkertijd kampt (ook) de zorgsector nu al met grote arbeidstekorten terwijl niet oneindig een beroep kan worden gedaan op mantelzorgers en vrijwilligers en niet alle heil van digitale zorg mag worden verwacht.
De Koepel Gepensioneerden is dan ook op zich voorstander van het grote meerjarenprogramma dat zorgminister Connie Helder vorig jaar onder de titel WOZO heeft gepresenteerd: Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen. Daarbij heeft de Koepel (die ook in dit dossier samenwerkt met haar partners in de Seniorencoalitie ANBO, KBO-PCOB, NOOM en SOM-NL) als voorwaarde gesteld dat eerder gemaakte fouten zoals bij de decentralisatie van zorgtaken in het kader van de wet Maatschappelijke Ondersteuning naar gemeenten niet opnieuw mogen worden gemaakt. Daarbij werd er te makkelijk vanuit gegaan dat iedere oudere beschikt over een groot sociaal netwerk dichtbij en met behulp daarvan de regie over eigen gezondheid en leven tot in lengte der dagen kan behouden. Die voorwaarde heeft ertoe geleid dat in het plan van de minister nu sprake is van ‘zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan’.
Het is nu zaak die voorwaarden bij de noodzakelijke veranderingen in de ouderenzorg te bewaken. Het doet de Koepel deugd dat ook andere organisaties dat doen. Zo brachten zowel de Raad voor Ouderen als de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving onlangs adviezen uit waarin de zorgen van de Koepel worden gedeeld. Die adviezen vindt u hier: Advies van Raad van Ouderen: zorgen om de ouderenzorg (beteroud.nl) en Met+de+stroom+mee
Inmiddels is de Seniorencoalitie door minister Helder gevraagd namens ouderen zitting te nemen in de zogenaamde ‘regiegroep’ die zij in het kader van haar plannen heeft ingesteld. Koepel-voorzitter John Kerstens is daar blij mee: ‘Dat biedt ons de gelegenheid om op het hoogste niveau namens ouderen mee te praten over voor hen uiterst belangrijke thema’s als wonen, welzijn en zorg. Om mee te denken en mee vorm te geven aan de toekomst van ouderen. Met een positief-kritische blik, dus als dat nodig is ook door op de rem te trappen of de vinger op de zere plek te leggen.’
Tenslotte: enige tijd geleden bood de Koepel Gepensioneerden de leden van haar lidverenigingen al de gelegenheid hun mening te geven in de aanloop naar bovenbedoeld rapport van de Raad van Ouderen. Daar is door de Raad bij de opstelling van haar rapport dankbaar gebruik van gemaakt. In de Raad van Ouderen is de Koepel Gepensioneerden overigens vertegenwoordigd door Hans Wesselink (afkomstig van onze vereniging van gepensioneerden bij de Rabobank). Momenteel wordt nagedacht op welke wijze de Koepel Gepensioneerden haar lidverenigingen en hun leden intensiever bij alle ontwikkelingen in het kader van ‘WOZO’ kan betrekken. Dat zou bijvoorbeeld kunnen in de vorm van een door de commissie Zorg, Wonen, Welzijn van de Koepel te organiseren seminar en bijeenkomsten in het land.
Zodra meer bekend is over wat we gaan doen, wordt iedereen daarover uiteraard geïnformeerd.