De finale (?) Inzet voor koopkrachtig pensioen blijft speerpunt
Afgelopen maandag en dinsdag debatteerde de Eerste Kamer over de nieuwe Pensioenwet. Eindelijk, volgens sommigen. Veel te vroeg, naar de mening van anderen.
In dat debat deed minister Schouten nog enkele ‘concessies’ waarmee ze tegemoetkomt aan wensen van met name CDA, Groen Links en PvdA. Die drongen alle drie aan op het verlengen van de termijn die pensioenfondsen hebben om de pensioenen straks daadwerkelijk over te zetten naar het nieuwe stelsel. Daar hebben ze straks tot 1 januari 2028 de tijd voor. Op verzoek van het CDA wordt er bovendien een speciale regeringscommissaris aangesteld om de vinger aan de pols te houden. De taken en bevoegdheden van die commissaris, als ook wie dat gaat worden: het is allemaal nog niet bekend. Duidelijk is wel dat de Koepel Gepensioneerden zo snel als dat kan bij hem of haar op de stoep zal staan. Want onze verenigingen hebben als geen ander zicht op hoe alles straks verloopt. Zij spelen daarbij immers een rol op- basis van het in de nieuwe wet neergelegde hoorrecht.
De minister wilde geen harde toezegging doen over een andere wens van Groen Links en PvdA; voorzetting (en verbetering) van een regeling voor mensen met zware beroepen. Dat gaat overigens waarschijnlijk toch gebeuren, omdat vervolgens een motie daartoe werd ingediend die kan rekenen op een meerderheid in de Senaat.
Samen met haar partners in de Seniorencoalitie (ANBO, KBO-PCOB en NOOM) zal de Koepel Gepensioneerden overigens nog een paar andere onderwerpen (opnieuw) aandragen om in moties te vervatten. Die kunnen dan volgende week worden ingediend. Want hoewel de planning nog steeds is dat dan over de wet wordt gestemd, is de oppositie in de Eerste kamer erin geslaagd daarvoor nog een zogenaamde ‘derde termijn’ af te dwingen. Dat is een extra (korte) debatronde waarin woordvoerders en minister voor de laatste keer de degens kruisen over de nieuwe wet. Momenteel wordt gewerkt aan moties over de koopkracht van pensioenen in het nieuwe stelsel en over het hiervoor genoemde hoorrecht van verenigingen van gepensioneerden.
Op de dag van de stemmingen zal overigens ook opnieuw worden gesproken over het ‘bommetje’ dat SP-senator Tiny Kox liet vallen in het debat eerder deze week: nu de nieuwe wet ook bepalingen bevat over het pensioen van politici is daar op grond van de Grondwet een meerderheid van twee derde van het aantal uitgebrachte stemmen voor nodig. Die was er net niet in de Tweede Kamer en zal ook in de Eerste Kamer niet worden gehaald. Conclusie van Koks: de hele wet moet worden ingetrokken. De minister heeft daarop gereageerd met de mededeling dat zij die opvatting niet deelt. Om politici ook onder de nieuwe wet te laten vallen (dat is wel de bedoeling), zal een apart wetsvoorstel worden ingediend. Waar dan dus (anders dan voor de nu besproken wet) twee derde van de parlementariërs voor moet stemmen. Volgende week dinsdag moet blijken wie (voorlopig) aan het langste eind trekt.
In de Nieuwsbrief die komend weekend verschijnt zal uitgebreid aandacht worden besteed aan de nieuwe wet, de lobby van de Koepel Gepensioneerden en de daarbij behaalde resultaten als ook aan het vervolg. Want duidelijk is dat als de wet er komt pensioenfondsen en verenigingen van gepensioneerden pas ècht aan de bak moeten.