Kabinet moet lage middeninkomens blijven steunen
De Koepel Gepensioneerden en de andere organisaties binnen de Seniorencoalitie vinden dat het kabinet de koopkrachtmaatregelen niet al te rigoureus moet beperken. Anders lopen met name ouderen met een laag middeninkomen het risico volgend jaar flink aan koopkracht te verliezen.
Het Centraal Planbureau (CPB) heeft vandaag nieuwe economische cijfers bekendgemaakt voor dit jaar en voor 2024. Daarin komt onder meer naar voren dat er volgend jaar veel meer mensen onder de armoedegrens terechtkomen als er geen nieuwe steunmaatregelen komen. De cijfers van het CPB zijn belangrijk, omdat het kabinet die gebruikt om plannen te maken voor dit en volgend jaar.
Het afgelopen jaar heeft het kabinet een groot pakket aan koopkrachtmaatregelen genomen, om de gevolgen van de hoge inflatie te dempen. Er wordt nu nagedacht over het afbouwen van de maatregelen, waardoor waarschijnlijk alleen nog de allerlaagste inkomens financiële steun krijgen.
De Seniorencoalitie (ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM) waarschuwen ervoor om daar voorzichtig mee te zijn. Het zijn namelijk niet alleen de allerlaagste inkomensgroepen die kwetsbaar zijn. Er moet ook oog zijn voor de brede groep senioren met lagere en middeninkomens.
Het risico bestaat dat zij straks nét niet meer in aanmerking komen voor allerlei vormen van financiële steun. Met hun bescheiden inkomen moeten ze dan overal het volle pond betalen, terwijl zij geen mogelijkheid meer hebben om hun inkomen te verhogen, bijvoorbeeld via een betaalde baan.
Uit de CPB-cijfers blijkt dat de vooruitzichten nog onzeker zijn. De energieprijzen dalen weliswaar, maar de prijzen van andere goederen en diensten stijgen nog steeds. De tijden van hoge inflatie zijn dus nog niet voorbij.
Lees hier het persbericht dat de Seniorencoalitie vandaag heeft uitgebracht.