Behandeling nieuwe Pensioenwet niet voor de zomer
Hoewel vanuit het kabinet alles op alles werd gezet, lukt het niet om de nieuwe Pensioenwet voor het zomerreces van de Tweede Kamer af te handelen. Die laatste vond niet alleen maar liefst drie rondetafelgesprekken nodig, maar ook twee schriftelijke vragenrondes. En daardoor is vertraging opgetreden. In de behandeling van het wetsvoorstel dan, want vooralsnog wordt vastgehouden aan de gewenste ingangsdatum van 1 januari volgend jaar. Die datum is volgens de pensioenwoordvoerder van de VVD (Bart Smals) overigens niet langer ‘in beton gegoten.’ Vorig jaar al moest toenmalig minister Koolmees melden dat hij 1 januari van dit jaar niet zou redden, want dat was de datum die kabinet, vakbonden en werkgevers in hun hoofd hadden toen ze in 2019 het pensioenakkoord sloten. Het nu voorliggende wetsvoorstel is de uitwerking van dat akkoord.
De nieuwe vertraging heeft onder meer als gevolg dat de door de Koepel Gepensioneerden en haar collega-seniorenorganisaties ANBO, KBO-PCOB EN NOOM (samenwerkend in de Seniorencoalitie) opgestarte petitie langer doorloopt. Dus: als u die nog niet heeft getekend, doe dat dan nu. Hoe meer ondertekeningen hoe beter uiteraard. Ga naar Pasdepensioenwetaan.nl en spreek uw steun uit. Dat is heel eenvoudig.
Overigens is ook deze keer bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid overgewerkt want de antwoorden op de door de Tweede Kamer georganiseerde tweede vragenronde werden vrijdagavond 1 juli naar de Kamerleden gezonden. Die hebben opnieuw wat leeswerk voor de boeg, want de antwoorden van de minister op hun nieuwe vragen neemt maar liefst 104 bladzijden in beslag. Opvallend bij die beantwoording is dat nu, anders dan eerst het geval was, meer ruimte lijkt te worden geboden om ook in het zogenaamde ‘solidaire contract’ (een van de twee pensioencontracten waaruit pensioenfondsen straks kunnen kiezen; het andere is het ‘flexibele contract’) gepensioneerden als één groep te behandelen. Dat is gunstig als het gaat om de kans op indexatie in het nieuwe stelsel. De Koepel Gepensioneerden en FNV Senioren hadden daar eerder op aangedrongen.