Prinsjesdag: geen vooruitzicht op koopkrachtverbetering senioren.
Senioren bungelen al jarenlang onderaan de koopkrachtlijstjes. En het ziet er niet naar uit dat het demissionaire kabinet daar verandering in gaat brengen. In de Troonrede komt de Koning niet verder dan de opmerking dat ‘de koopkracht gemiddeld op peil blijft’. Ondanks het feit dat de economie volgend jaar met maar liefst 3,5% stijgt.
Op deze manier wordt de achterstand die gepensioneerden de laatste tien jaar qua koopkracht hebben opgelopen niet ingehaald. Ook niet een klein beetje. Dat is voor de Koepel Gepensioneerden onaanvaardbaar.
Daarom is vandaag, samen met andere seniorenorganisaties, opnieuw het signaal afgegeven dat er echt iets moet gebeuren. Zeker ook omdat de vooruitzichten zijn dat de uitgaven van de gemiddelde senior fors gaan stijgen: hogere zorgkosten, stijgende lokale lasten en flink toenemende energiekosten.
Uiteraard benadrukken de Koepel Gepensioneerden en andere seniorenorganisaties ook vandaag opnieuw het belang van snelle indexatie van de pensioenen. Hoe meer de inflatie oploopt (en dat gebeurt altijd bij economische groei) hoe meer pijn het al jarenlang bevriezen van je pensioen doet.
Overigens leidt de voortdurende druk van de Koepel op het punt indexatie wel tot beweging. Zo sprak gisteren ook de FNV zich openlijk uit voor snelle indexatie en heeft onze lobby in de Tweede Kamer geleid tot een motie (een opdracht aan het kabinet zeg maar) waarin minister Koolmees wordt opgeroepen om seniorenorganisaties nauwer bij de uitwerking van het pensioenakkoord te betrekken en snel helderheid te verschaffen over indexatie, meer zeggenschap voor gepensioneerden op pensioengebied en een eerlijke overstap naar het mogelijke nieuwe pensioenstelsel; een overstap waarbij rekening wordt gehouden met de inmiddels ontstane grote indexatie-achterstand waardoor senioren fors koopkracht hebben ingeleverd. Volgende week wordt over die motie gestemd.
Uiteraard heeft de Koepel Gepensioneerden specifiek bij Groen Links en PvdA aangedrongen op het bij de Algemene Politieke Beschouwingen alsnog indienen van hun eerdere voorstel om twee miljard euro vrij te maken voor koopkrachtverbetering voor onder meer senioren. Eerder, in de aanloop naar formatiebesprekingen die er uiteindelijk niet kwamen, strandde dat voorstel nog op een ‘njet’ van CDA, D66 en VVD. Maar inmiddels kunnen deze partijen niet meer automatisch rekenen op steun van coalitiepartner CU, dus wie weet.