Uitstel nieuw pensioenstelsel vergroot onzekerheid.
Uitstel nieuw pensioenstelsel vergroot onzekerheid gepensioneerden.
Naar verwachting zal minister Koolmees binnenkort de Tweede Kamer officieel melden dat de uitwerking van het vorig jaar gesloten pensioenakkoord in wetgeving met een jaar wordt uitgesteld. De grote hoeveelheid vaak stevige reacties (ook van de Koepel Gepensioneerden) op zijn eerste ideeën over die uitwerking én de taaiheid van een fors aantal knopen dat nog moet worden doorgehakt, maken uitstel onvermijdelijk.
De Koepel Gepensioneerden begrijpt dat. Tegelijk wijzen we de minister (en de Tweede Kamer) erop dat met dit uitstel de onzekerheid, zeker bij gepensioneerden, nog verder toeneemt. Met als risico dat het draagvlak onder veranderingen in ons pensioenstelsel navenant afneemt. Dat is een risico dat de politiek zich moet aanrekenen, minister en Tweede Kamer voorop. We betreuren in dat kader vooral dat de minister nu geen besluit heeft genomen dat het pensioenfondsen eerder mogelijk maakt de pensioenen na jaren van stilstand en soms zelfs achteruitgang weer te indexeren (met de inflatie te verhogen dus).
Na jaren van koopkrachtverlies moet juíst ook in de aanloop naar een nieuw stelsel de beloofde indexatie van pensioenen ook écht in beeld komen; ook tegen de achtergrond van het feit dat de pensioenen de afgelopen jaren gemiddeld zo’n 20% zijn gaan achterlopen bij de inflatie terwijl het vermogen van pensioenfondsen in diezelfde periode fors is toegenomen. Dat bedraagt inmiddels meer dan 1700 miljard euro.
De Koepel Gepensioneerden roept de minister en de Tweede Kamer dan ook op indexatie van pensioenen weer eerder mogelijk te maken.
Dan doen wij overigens ook aan de diverse tafels waaraan de Koepel Gepensioneerden inmiddels meepraat over de toekomst van onze pensioenen. In recente overleggen met bijvoorbeeld minister Koolmees, maar ook met werkgevers en vakbonden met wie hij het pensioenakkoord sloot, hebben we de voornaamste punten voor gepensioneerden nog eens stevig naar voren gebracht: niet korten, indexatie dichterbij brengen, zorgen dat gepensioneerden straks eerlijk overgaan naar het nieuwe stelsel (dus bijvoorbeeld rekening houdend met het feit dat de afgelopen jaren ‘pensioengeld van oud naar jong is gegaan’), dat in dat nieuwe stelsel meer wordt ingezet op koopkrachtbehoud én dat door dan wel namens pensioengerechtigden wordt meegepraat op alle plekken waar het over hún belangen gaat.
Daarbij gaat het niet alleen om ‘centrale tafels’ in Den Haag waar over de toekomst van het pensioenstelsel wordt gepraat, maar ook om het kunnen meepraten en meebeslissen over de keuzes die door pensioenfondsen moeten worden gemaakt. Wat dat laatste betreft werken we onder meer aan een over enige tijd te organiseren (online) bijeenkomst met onze mensen die in het land actief zijn in belanghebbenden- en verantwoordingsorganen. En wat het eerste betreft is het goed om te zien dat de Koepel Gepensioneerden steeds dichter ‘bij het vuur komt te zitten’. Zo zijn we inmiddels gepromoveerd van deelnemer aan een ‘klankbordgroep’ tot partij in het zogenaamde ‘kernteam’ dat zich met de uitwerking van het pensioenakkoord bezighoudt. Dat maakt de kans om direct aan tafel invloed uit te oefenen groter. Tegelijkertijd houden we uiteraard onze opties open om desnoods via de rechter of de Tweede Kamer (die immers veranderingen op wetgeving kan voorstellen) de voor senioren belangrijke punten waar de Koepel Gepensioneerden voor strijdt binnen te halen.
Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Tenslotte: via www.Facebook.com/JohnKerstens kunt u volgen wat ik als voorzitter van de Koepel Gepensioneerden zoal doe. Ik zou het leuk vinden om u daar of, zodra het weer kan natuurlijk, in het land te ontmoeten.
John Kerstens,
Voorzitter.