Kamer debatteert verder over pensioenen
In vervolg op het vorige maand tussen Tweede Kamer en minister Van Hijum gevoerde debat over pensioenen vond afgelopen week een zogenaamd ‘tweeminutendebat’ plaats. Dat is een debat dat een of meerdere Kamerleden kunnen aanvragen als de minister ze in het oorspronkelijke debat onvoldoende is tegemoetgekomen. In zo’n tweeminutendebat kunnen dan moties worden ingediend waarmee de minister op andere gedachten kan worden gebracht.
In het nu dus gehouden tweeminutendebat werden verschillende van zulke moties ingediend. Bij een daarvan is de Koepel Gepensioneerden nauw betrokken geweest, Die sluit aan bij een eerder pleidooi dat Koepelvoorzitter John Kerstens zowel in de Tweede Kamer als bij de minister hield: ‘Hoewel de manier waarop vakbonden en werkgevers op meerdere plekken met het hoorrecht van verenigingen van gepensioneerden zijn omgegaan absoluut niet de schoonheidsprijs verdient, smaakt het nauwer betrokken zijn bij besluiten over pensioen wel naar meer.’ Dat is de reden dat Kerstens pleitte voor het blijvend betrekken van verenigingen van gepensioneerden.
In de nu ingediende motie (die werd ingediend door Agnes Joseph, Inge van Dijk en Henk Vermeer van respectievelijk NSC, CDA en BBB) wordt de minister naar aanleiding daarvan verzocht een verkenning uit te voeren naar hoe die blijvende betrokkenheid kan worden vormgegeven en de Kamer daarover begin volgend jaar te informeren. In zijn reactie liet Van Hijum doorschemeren dat hij zich kan voorstellen dat de Tweede Kamer voor de motie gaat stemmen en dat hij die dan gaat uitvoeren. Dat ligt in het verlengde van wat de minister in een eerder schrijven naar aanleiding van het pleidooi van Kerstens al had aangegeven.
Volgende week dinsdag (17 december) stemt de Tweede Kamer over deze en andere moties. Die gaan onder meer over het feit dat in de wetgeving over het elke vijf jaar aanpassen van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting tot nu toe geen rekening wordt gehouden met de mogelijkheid dat die niet verder stijgt, maar daalt. De minister gaf aan te willen gaan nadenken over het ook opnemen van die mogelijkheid in de wet.
Tenslotte: over het eerder door de Koepel Gepensioneerden gevraagde onderzoek naar de koopkracht van pensioenen onder de nieuwe wet hoefde geen motie te worden ingediend. Dat had de minister al toegezegd in het eigenlijke debat. Eerder al gaf hij, op dat verzoek van de Koepel, te kennen dat hij mocht dat nodig zijn bereid is om te kijken met welke aanpassingen pensioenfondsen een koopkrachtiger pensioen dichterbij kunnen brengen.