Wonen en zorg voor senioren: hoe doen andere landen dat?
Hoewel de verzorgingstehuizen (maar dan aangepast aan de huidige tijd) door veel mensen worden gemist, wijst elk onderzoek uit dat het merendeel van de senioren in ons land het liefst zo lang mogelijk zelfstandig in de eigen omgeving blijft wonen. Met het klimmen van de jaren neemt de behoefte aan zorg dichtbij dan wel ‘in huis’ wel toe, in een omgeving die bovendien ‘seniorvriendelijk’ is. Dat klinkt logisch, maar is tegelijk makkelijker gezegd dan gerealiseerd. Kosten spelen daarbij een rol (hoewel thuis kunnen blijven wonen met -zorg-voorzieningen dichtbij goedkoper is dan opname in een tehuis), en praktische belemmeringen.
Bijgaand artikel geeft zicht op hoe andere landen in Europa met een en ander omgaan. Lezenswaardig, en een inspiratiebron. Onder het motto ‘goed gejat is beter dan slecht verzonnen’.
Wonen en zorg voor ouderen: Wat Nederland kan leren van andere landen | CBRE Nederland
Zoals bekend, organiseert de Koepel Gepensioneerden samen met haar partners in de Seniorencoalitie bijeenkomsten in het land waarin met en door senioren wordt gesproken over ‘ouder worden in Nederland’: Wat komt er op je af? Wat betekent dat? Wat wil je zelf? Wat kun je? En wat is daarvoor nodig? Dat alles onder het motto ‘Krachtig ouder worden: praat vandaag over morgen.’ Deze bijeenkomsten, waar je als lid van een van de lidverenigingen van de Koepel Gepensioneerden gratis heen kunt, maken deel uit van de overheidscampagne ‘Praat vandaag over morgen’. Oproep om in gesprek te gaan “Over Morgen” | Koepel Gepensioneerden
Lidverenigingen van de Koepel die voor de eigen leden een bijeenkomst in het kader van deze campagne willen (laten) organiseren, kunnen zich melden via een email naar secretariaat@koepelgepensioneerden.nl. De kosten van zo’n bijeenkomst, een ideaal middel om iets te organiseren voor de eigen achterban over een thema dat ertoe doet, worden vergoed en er wordt voorzien in ondersteuning.
Meer informatie over de campagne, al plaatsgevonden èn geplande bijeenkomsten vind je hier: Over Krachtig ouder worden – Seniorencoalitie Seniorencoalitie