Regeringscommissaris Van der Lecq bij Koepel Gepensioneerden
Na een CDA-motie die werd ingediend bij de behandeling van de nieuwe Pensioenwet in de Eerste Kamer, werd op 1 januari van dit jaar een ‘regeringscommissaris transitie pensioenen’ aangesteld: prof. dr, Fieke van der Lecq, hoogleraar pensioenmarkten aan de Universiteit van Amsterdam.
In de dik 100 jaar dat ons staatsrecht de functie van regeringscommissaris kent, is het aanstellen ervan meer uitzondering dan regel geweest. Er moet dus wel wat aan de hand zijn, willen kabinet en/of parlement daartoe overgaan. Zo hield de eerste regeringscommissaris (in 1914) zich bezig met het mede in goede banen leiden van de grote vluchtelingenstroom uit België aan het begin van de Eerste Wereldoorlog en was er in de jaren vijftig een regeringscommissaris ‘Indonesische zaken’. Momenteel is oud SER-voorzitter Mariette Hamer actief als regeringscommissaris ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’.
En nu is er dus ook een regeringscommissaris die toeziet op de overgang naar een nieuw pensioenstelsel. Een nog nergens ter wereld vertoonde mega-operatie waarmee vele miljarden euro’s van miljoenen mensen gemoeid zijn. Een operatie die, zo blijkt inmiddels, veel complexer is dan de bedenkers ervan voor mogelijk hielden.
Nadat Van der Lecq haar eerste rapportage net voor de zomer had gepubliceerd, was ze onlangs te gast bij de Koepel Gepensioneerden. Tijdens de als vanouds drukbezochte Algemene Vergadering ging voorzitter John Kerstens daar met haar in gesprek. Daarbij kwam uiteraard niet alleen de taak van de regeringscommissaris aan de orde, maar werd vooral ook ingegaan op haar bevindingen, en die van de lidverenigingen van de Koepel Gepensioneerden. Die oefenen immers het voor het eerst in de wet neergelegde ‘hoorrecht’ uit ten aanzien van de door vakbonden en werkgevers per pensioenfonds en-verzekeraar te maken plannen over het al dan niet overgaan naar een nieuwe pensioenregeling. En, zoals Koepel-voorzitter Kerstens eerder al tegenover de Tweede Kamer betoogde: dat loopt niet zoals de wetgever het had bedacht. letsmail.nl/t/r-e-tdyddudl-oljtrkkjui-b/
Maar al te vaak worden gepensioneerden te laat of in onvoldoende mate bij de door sociale partners te maken ‘transitieplannen’ betrokken. En wordt de (ook) door de wetgever noodzakelijk geachte borging van de belangen van gepensioneerden dus onvoldoende waargemaakt. Kerstens benadrukte daarbij dat sprake is van uitzonderingen waarin het hoorrecht door vakbonden en werkgevers serieus wordt genomen, maar dat dat precies zijn wat het woord zegt: uitzonderingen.
Regeringscommissaris van der Lecq gaf aan dat ook zij ziet dat het hoorrecht ‘niet overal’ brengt wat het zou moeten brengen als ook dat dat de reden is dat ze in haar rapport daar aandacht voor heeft gevraagd: ‘Ik heb sociale partners op het hart gedrukt dat het betrekken van gepensioneerden geen last is, maar een voordeel. Neem het hoorrecht (en dus gepensioneerden serieus) en doe er je voordeel mee.’ Eerste rapportage (overheid.nl)
Ze zegde toe in haar volgende rapportage uitgebreider op het hoorrecht in te zullen gaan en in de aanloop daarnaartoe de Koepel Gepensioneerden nadrukkelijk te betrekken.
Wordt vervolgd dus.