Koepel Gepensioneerden en lidverenigingen in het nieuws
In een van de vorige nieuwsbrieven werd verslag gedaan van een, mede op aandringen van de Koepel Gepensioneerden gehouden rondetafelgesprek met pensioenwoordvoerders in de Tweede Kamer (zie onze nieuwsbrief van 23 juni). Koepel-voorzitter John Kerstens was daar een van de sprekers. In zijn bijdrage, en in reactie op vragen van Kamerleden, gaf Kerstens aan dat het in de nieuwe Pensioenwet neergelegde hoorrecht van verenigingen van gepensioneerden niet voldoet aan het doel dat de wetgever ermee voorhad.
Kerstens legde de bal toen terug bij de politiek: ‘Als je als politiek zélf het creëren van een nieuw wettelijk instrument, want dat is het hoorrecht, noodzakelijk hebt gevonden om de grote belangen van gepensioneerden bij de overgang naar een nieuw pensioenstelsel te borgen, dan kun je nu niet volstaan met de constatering dat dat niet werkt. Zeker als alle oproepen die inmiddels richting vakbonden en werkgevers zijn gedaan niet hebben geholpen. Dan moet je als politiek aan de bak. Dan moet je wat dóen.’
Deze week pakte De Telegraaf uit met een paginagroot, op de voorpagina van de krant aangekondigd, artikel over het hoorrecht. De kop ervan spreekt voor zich: Onvrede van verenigingen van gepensioneerden: ‘Kan nog veel gedoe van komen.’ Directe aanleiding voor het artikel waren de bevindingen van een aantal lidverenigingen van de Koepel Gepensioneerden, zoals die bij Philips en Shell.
Kerstens herhaalt in het artikel wat hij pensioenwoordvoerders van diverse politieke partijen in bovenbedoeld rondetafelgesprek voorhield: ‘Als je geen serieuze consequenties verbindt aan het niet serieus nemen van het hoorrecht, en dus van gepensioneerden, dan gebeurt er niets.’ Hij voegde daaraan toe dat daar nog veel gedoe van kan komen. Een quote die de kop van het artikel haalde, Kerstens doelde daarmee op het feit dat dan waarschijnlijk veel gepensioneerden individueel naar de rechter zullen stappen. En dat naar aanleiding van een wet die juist het vertrouwen in pensioenen zou moeten doen toenemen …
Tenslotte: in het artikel zet Kerstens bovendien nog eens uiteen dat zowel de belangrijkste aanleiding van de wet (de in de loop der jaren ontstane grote indexatie-achterstanden en het daaruit voortvloeiende forse koopkrachtverlies van de meeste gepensioneerden) als de grootste belofte ervan (er komt een koopkrachtiger pensioen) er in de tot nu toe door vakbonden en werkevers gepresenteerde transitieplannen er maar bekaaid van afkomen.