De laatste loodjes?
Zal het nu dan echt gebeuren? Donderdag 15 december, staat de zogenaamde ‘tweede termijn’ van het plenair debat over de Wet Toekomst Pensioenen op de agenda. Daarin krijgen achtereenvolgens de pensioenwoordvoerders van de aan het debat deelnemende partijen en de minister nog één keer de gelegenheid hun opvattingen over de nieuwe Pensioenwet over het voetlicht te brengen. Die tweede termijn is het moment dat Kamerleden de door hen gewenste aanpassingen van het wetsvoorstel, in de vorm van amendementen, officieel kunnen indienen. Ook kan men door middel van moties de minister oproepen dingen te doen dan wel na te laten.
De verwachting is dat alle partijen met amendementen en/of moties zullen komen. Het is dan vervolgens aan de minister om in haar tweede termijn daar een oordeel over te geven. Dat oordeel kan zijn ‘ontraden’, ‘overnemen’ of ‘oordeel Kamer’. Dat laatste betekent dat de minister geen bezwaren ziet. Het oordeel van de minister is met name voor coalitiepartijen feitelijk een ‘go of no go’ als het op stemmen over de desbetreffende amendementen en moties aankomt. Coalitie en minister zullen vervolgens alles op alles zetten om de stemmingen (eerst over de amendementen, dan over het wetsvoorstel en vervolgens over de moties) de week van 19 december te laten plaatsvinden. Zo kan het wetsvoorstel nog net voor het Kerstreces worden afgerond. In de Tweede Kamer tenminste.
Want daarna is het woord aan de Eerste Kamer. Daar zal de behandeling van het wetsvoorstel op z’n vroegst half januari beginnen.
Omdat het kabinet daar niet over een meerderheid beschikt, wordt al in de Tweede Kamer geprobeerd om een zo ruim mogelijke meerderheid voor de nieuwe wet te behalen. Daarbij richt de minister zich vooral op Groen Links en PvdA. Die twee partijen stonden aanvankelijk positief ten opzichte van het pensioenakkoord, maar vragen nu een prijs voor hun voor-stem voor het op basis van dat akkoord ingediende wetsvoorstel. Die prijs (gelegen in meer waarborgen dat flexwerkers pensioen gaan opbouwen) zal naar verwachting door het kabinet worden betaald. Indicatie daarvoor is dat de PvdA deze weken een tweetal ‘ledengesprekken’ met de achterban voert over de nieuwe wet. In de praktijk lijken die gesprekken echter meer op ‘verkooppraatjes’, nu de pensioenwoordvoerders van de sociaaldemocraten (Nijboer en Crone) zich laten vergezellen door de binnen de FNV voor pensioenen verantwoordelijke bestuurder (Noordman). De FNV is een van de architecten van het pensioenakkoord en dus van het wetsvoorstel. Een kritische discussie met de eigen achterban wordt zo al op voorhand uitgesloten. Overigens leidde die opstelling tijdens bedoelde ‘gesprekken’ juist tot kritiek.
De Koepel Gepensioneerden en haar partners ANBO, KBO-PCOB en NOOM (met wie zij samen optrekt in de Seniorencoalitie) zetten in de tussentijd de lobby voor een betere wet uiteraard gewoon voort. Door middel van gesprekken met woordvoerders in de Tweede Kamer, maar inmiddels worden ook de eerste (vervolg-)afspraken met senatoren die pensioenen in hun portefeuille hebben, ingepland.
Voor diegenen die de afronding van het plenair debat in de Tweede Kamer willen bijwonen: dat vindt dus plaats op donderdag 15 december. Het debat begint om 13.10 uur. Aanmelden kan via onderstaande link. Niet vergeten de juiste datum in te stellen (15 december) en een identiteitsbewijs mee te nemen. Namens de Koepel Gepensioneerden zal in ieder geval voorzitter John Kerstens in Den Haag aanwezig zijn. Hij hoopt erop dat ook deze keer de publieke tribune weer helemaal vol zal zitten.
Het adres: Bezuidenhoutseweg 67. Dat is pal naast Den Haag CS. Voor wie met de auto komt: parkeren kan in de parkeergarage aan het prinses Irenepad 1. Ook dat is direct naast het tijdelijke Kamergebouw.