Senaat neemt maar liefst drie moties tegen ontkoppeling AOW aan
Vorige week debatteerde de Eerste Kamer over de regeringsverklaring. Na een stevige lobby van de Koepel Gepensioneerden en andere seniorenorganisaties werden daarbij maar liefst drie moties tegen de door het kabinet aangekondigde ontkoppeling van de AOW ingediend. Gisteren werd daarover gestemd. Met een duidelijk resultaat: alle drie de moties haalden een meerderheid. De voltallige oppositie (op FvD na) stemde voor de moties. Regeringspartijen CDA, ChristenUnie, D66 en VVD stemden tegen. Maar anders dan in de Tweede Kamer heeft de coalitie in de Senaat geen meerderheid en kan zij voorstellen van de oppositie dus niet wegstemmen.
Daarmee ligt er nu een overduidelijke uitspraak in de Eerste Kamer: ook in de toekomst moet de AOW volledig gekoppeld blijven aan de ontwikkeling van het wettelijk minimumloon. Ook als dat minimumloon, zoals de bedoeling is, in 2024 en 2025 extra wordt verhoogd.
Nu alle moties door het kabinet waren ontraden en nu toch zijn aangenomen, heeft de Eerste Kamer er bij het kabinet op aangedrongen uiterlijk 8 maart aanstaande schriftelijk te laten weten op welke wijze bedoelde moties zullen worden uitgevoerd. Het blijft dus nog even spannend, ook omdat het kabinet tot nu toe heeft aangegeven op z’n vroegst pas eind maart te laten weten of en zo ja hoe men de oorspronkelijke plannen wil aanpassen. Daarbij werd gezinspeeld op andere oplossingen dan volledig herstel van de koppeling.
De datum van 8 maart is pikant, omdat ruim een week later de gemeenteraads-verkiezingen plaatsvinden. Uit de laatste peilingen blijkt dat de regeringspartijen dan op fors minder zetels kunnen rekenen dan vier jaar geleden, mede als gevolg van hun AOW-plannen.
Koepel-voorzitter John Kerstens is blij met de aangenomen moties: “Uiteraard, we hebben daar immers zelf stevig voor gepleit. De bal ligt nu bij het kabinet. Dat kan eigenlijk zo’n duidelijk signaal niet naast zich neerleggen, zeker niet in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Doet men dat toch, dan maakt men ook van de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar (die immers van belang zijn voor de samenstelling van de nieuwe Eerste Kamer) een ‘referendum’ over de ontkoppeling van de AOW. Dat zou niet verstandig zijn.” Overigens wijst Kerstens erop dat de Koepel nog een eis heeft: ‘’Als het kabinet haar AOW-plan intrekt, zijn we er nog niet. We blijven inzetten op het snel mogelijk maken van indexatie van de pensioenen. De beweging die het kabinet tot nu toe op dat vlak heeft laten zien, is echt zwaar onvoldoende. Zeker tegen de achtergrond van de snel oplopende inflatie. Er moet echt een eind komen aan het onderaan alle koopkrachtlijstjes bungelen van senioren.”