Hoe verder met de open einden van het pensioenakkoord
Meer stem voor gepensioneerden bij invulling hoofdlijnen Pensioenakkoord
Na het teleurstellende Kamerdebat van 14 juli (commentaar: zie nieuwsbrief 17 juli 2020) bereidt de Koepel Gepensioneerden zich voor op een plaats aan de onderhandelingstafel. Minister Koolmees heeft in dat kader toegezegd om voor 1 oktober met de organisaties van gepensioneerden hierover in gesprek te gaan. Dit gesprek vindt plaats op 21 september.
Centraal staat daarbij de vraag hoe gepensioneerden als direct belanghebbenden een stem krijgen in het traject van wetgeving en de verdere besluitvorming over de uitwerking van de waardeoverdracht van het pensioenvermogen (zg. ‘transitie- en ingroeipad’) en de bijbehorende verdelingsvraagstukken.
Een ander dringend punt op de agenda is hoe de belangen van gepensioneerden geborgd moeten worden tijdens de overbruggingsperiode tot het nieuwe pensioenstelsel in 2026 van kracht wordt. Koepel Gepensioneerden wil zich sterk maken voor (in ieder geval gedeeltelijke) compensatie van koopkrachtverlies door meer dan 10 jaar niet indexeren en het voorkomen van kortingen bij het ‘invaren’ (de transitie van het pensioenvermogen/pensioenrecht naar het nieuwe systeem van niet gegarandeerde persoonlijke pensioenpotjes).
Ook zullen de versteviging van de rol van gepensioneerden in besturen en verantwoordingsorganen van pensioenfondsen en hun medezeggenschap in de besluitvorming tussen sociale partners en pensioenfondsbesturen ter sprake komen. Nu gepensioneerden en (ex-)werknemers in de toekomst alle financiële risico’s moeten dragen, is het naar de mening van Koepel Gepensioneerden gerechtvaardigd dat de stem van gepensioneerden dan ook even zwaar telt als die van de sociale partners.
Wie meer wil weten van de inspanningen van de voorzitters van Koepel Gepensioneerden en welke concrete doelen zij tijdens de aankomende debatten en onderhandelingen nastreven, vindt hun informatiebrief hier.